Neonfényes őszi éjszakák

A Tamron 18-400 mm f/3.5-6.3 lencséjén keresztül

Létezik valódi all-in-one utazózoom? Egy kis méretű és könnyű optika, aminek a zoomtartománya bármilyen feladatra alkalmassá teszi? Mi úgy érezzük, sikerült ilyen optikát terveznünk, de a biztonság kedvéért kikértük Philip Ruopp véleményét is.

 

Philipp Ruopp, professzionális fényképész révén, meglehetősen nagy fenntartással fogadta a felkérést, hogy Sebastian Feurle társaságában egyetlen optika segítségével fotózza New Yorkot. "Legalább egy koffernyi felszerelést vinnék ilyen jellegű munkához" – mondta, majd elindultak egy felső kategóriás APS-C DSLR-rel és egy Tamron 18-400 mm f/3.5-6.3 di II vc hld optikával lefényképezni a várost – "Sosem fotóztam még utazózoommal, kíváncsi vagyok, mit tudok kihozni belőle"

 

Aggodalmaik az első nap után elmúltak. Ruopp és Feurle próbára tette az optikát, és már az első napon látható volt, hogy ezzel a optikával tényleg bármit lehet fotózni. Feurle azért is jött régi barátjával erre az útra, hogy néhány profi trükköt ellessen tőle, és ezáltal magasabb szintre emelje a saját képességeit.

 

 

Úgy határoztak, hogy nappal fekete-fehérben fotóznak, és külön hangsúlyt fektetnek a naplementére és az éjszakai neonfényekre is. "A 18-400 hatalmas szabadságot ad a kezembe, és ezt nagyon élvezem. Sokkal gyorsabban tudok témákat megragadni és lefényképezni, mint a professzionális felszerelésemmel, és a minőség ehhez képest lenyűgöző."– mondta ezzel kapcsolatban Ruopp.

 

Ruopp képeit nézegetve egyértelműen kiderült: lehetséges professzionális minőségű képeket készíteni APS-C kamerával és egy jó minőségű utazózoommal. Napjaink kivételesen jó minőségű és egyre olcsóbbá váló szenzorai mellett a szűk keresztmetszet már nem a fényképezőgép, hanem az optika – és természetesen maga a fényképész.

 

 

A képek egy része kimondottan rossz fényviszonyok között készült. Ruopp barátja társaságában turistaként járta a várost, és ha meglátott valamit, ami tetszett neki, lefényképezte. Minden fotó manuális beállítások mellett készült, Ruopp szerint az automatikával nem lehetett volna ilyen képeket készíteni. Az apró és könnyű objektív így valóságos kinccsé változott a profi fotós kezében.

 

 

Korábban az ehhez hasonló nagy átfogású zoomoptikák képminősége nagyot romlott az átfogás széleihez közeledve. A Tamron legújabb technológiai szabadalmai olyan minőségi ugrást tesznek lehetővé, ami korábban soha nem látott szintre emeli az all-in-one kategóriát.

 

További képek és információk az optika saját oldalán találhatóak.