Red Bull Air Race és a Tamron 100-400

Pálfi Balázs írása

Zamárdiban eléggé a mély vízbe dobtuk a Tamron 100-400-as objektívét, hiszen a Red Bull Air Race mindig egy nagyon megterhelő, szigorú timing alapján fotózható rendezvény, ahol viszonylag kevés hibalehetőségünk van. Ráadásul az említett timing az időjárás és egyéb tényezők függvényében folyamatosan változik, amit egy applikáció és egy manager segítségével tudunk követni. Az Air Race fotózása a Red Bullnál csapatmunka, amit egy nemzetközi stáb a Limex és a magyar fotós crew lát el. A Limex zömmel a közeli képekre koncentrál, míg mi a kreatív megoldásokat keressük.

 

Áronnal csütörtök este értünk le, így aznap már nem volt lehetőségünk kipróbálni az objektívet, így másnap rögtön élesben került fel a vázra. Régebben már volt nálam a 150-600 G2, így sejtettem, hogy a 100-400-as objektív sebessége is nagyon hasonlóan jó lesz. Az Air Race, bár egy nagyon gyors téma, szerencsére pontosan lehet tudni előre, hogy hova érkeznek a gépek, így rendszeresen állítok előre élességet a pilonokra, hogy a megérkező gépet könnyebben elkapja a követő fókusz.

Mivel közeli képekre nem kellett koncentrálnunk, ritkán használtuk a 400-as véget, és azért ott már érezni egy kis minőségromlást, ami ugyan minimális, viszont meg tudja nehezíteni az utómunkát. 300-350 mm-ig viszont kifogástalan minőséget kaptunk a teljes tartományban.

Egy ilyen versenyen nagyon sok feladatot látunk el, és sok témát kell fotóznunk különböző helyszíneken, így napi 15-20 km-t is lesétálunk, két vázzal, 4-5 objektívvel, laptoppal stb. Ilyenkor nagyon jól tud jönni, egy ilyen kompakt és könnyű objektív ekkora átfogással.

 

Bár egy profi teléhez mérve szerény fényerejű darabról beszélünk, viszont a rajzolata, színei, megbízható fókusza miatt meggyőződésem, hogy jó kiegészítője lehet egy profi felszerelésének is, hiszen ez egy olyan vállalható méretű (és árú) tele, amit akkor is bedobok a táskámba, amikor nem biztos, hogy szükség lesz ekkora gyújtótávolságra.

A szerző:

 

Pálfi Balázs| Extrém Sport Fényképész

Balazspalfi.hu