A szürke import veszélyei

Miért érdemes tiszta forrásból származó termékeket vásárolni?

Tamron termékeket csak a gyártó által hitelesített viszonteladótól érdemes venni. Ezek a kereskedők élvezik a gyártó teljes támogatását: Egy év gyári garancia jár minden termékhez, ami regisztrációval kiterjeszthető öt évre. A szürke importból vett termékek esetében ezekre nincs lehetőség.

Honnan ismerem fel a szürke importból származó terméket?

Attól, hogy valami gyanúsan olcsó, még nem biztos, hogy szürke importból származik. Azt javasoljuk, hogy ilyen esetben mindig ellenőrizze le az adott céget a hitelesített magyar Tamron forgalmazók listáján. Amennyiben az adott bolt (vagy cég) szerepel a listánkon, biztos lehet benne, hogy ellenőrzött forrásból származó, kiterjesztett garanciára alkalmas terméket vásárol.

Milyen problémáim adódhatnak egy szürke importos termékkel?

Minőség

Optikáink érzékeny berendezések: Meghatározott szállítási eszközöket és tárolási körülményeket igényelnek a gyártósortól a boltokig. Mi ezt alaposan felügyeljük és biztosítjuk. A szürke importból vásárolt termékek magas hőmérsékletnek, túlzottan párás levegőnek, fizikai sérüléseknek lehetnek kitéve, ami csökkent élettartamhoz vagy hibás működéshez vezethet. Sajnálatos jelenség a használt termékek gyártási számának kicserélése és újként értékesítése is. Hitelesített viszonteladónál ilyesmi nem fordulhat elő.

Garanciaproblémák

Amennyiben a termék meghibásodik, garanciálisan javítható, de csak a vásárlás országának Tamron képviseleténél, ami szürke import esetében a vásárló számára nem elérhető, mivel a szürke importőr egy másik országból hozta be az adott terméket. Ezek a vállalkozások gyakran megkerülik az európai fogyasztóvédelmi előírásokat is: nem cserélik ki a terméket a jótállási időszakban, nem vállalnak garanciát két évre sem, vagy külön felárat számítanak fel érte vásárlásnál.  A szürke importból vásárolt termék tehát nagyobb valószínűséggel hibásodik meg a garancia periódus alatt, és szervízdíjat jó eséllyel a vásárló állja.

FONTOS: Az 5 éves garanciakibővítés kizárólag a hitelesített Tamron viszonteladónál vásárolt termékek számára lehetséges: A Tamron minden esetben leellenőrzi a gyártási számot, és kizárólag a szabályosan importált termék esetén érvényesíti a regisztrációt.

Mit tegyek, ha szürke importból származó terméket vettem?
Azt javasoljuk, hogy éljen a 14 napos elállási jogával. Az Európai Unió országaiban indok nélkül elállhat a vásárlástól az interneten rendelt termékek esetében a tranzakciót követő 14 napon. A kereskedő köteles visszaadni a termék árát, amennyiben Ön azt sérülésmentesen visszaadja neki.